Aikikai HQ, Meiji Jingu och MOMAT

Jag hade gett upp om att besöka Hombu dojo men eftersom jag vaknade tidigare än förväntat kom jag iväg till deras söndagsträning. Hombu Dojo är alltså ”hemmadojo” för aikidostilen Aikikai och den organisation som Morihei Ueshiba, grundaren av aikido, startade. Det har varit över 30° varmt i Tokyo idag och det var mycket folk och väldigt trångt i dojon. Svetten rann till och med på mig som bara satt still och tittade på. Jag tror det var extra mycket folk på mattan idag för igår var det ”All Japan Aikido Demonstration” – årlig samlingspunkt för ”alla” aikidoklubbar i Japan (tror att det bara är de som tillhör aikikai) och utländska aikidoka.

Tunnelbaneannons

Det var en kompakt massa av tränande på mattan, såg svårt ut att faktiskt göra en teknik fullt ut… De var så många att de tränade ända ut på trägolvet runt mattan, nästan i knät på oss som tittade på. Jag såg inte så mycket mer än de närmaste men det var intressant ändå. Väldigt stor kontrast mot ki-aikidoträningen jag besökte i tisdags. Om jag enbart jämför de två pass jag har varit på i Japan var kokyu dosa (sittande teknik) det i stort sett det enda som gjordes på bägge ställena och där skiljde sig utförandet väldigt mycket.

På väggen, Hombu Dojo. Jag har ingen aning om vad det står…

Därefter åkte jag mot Yoyogi-parken och hamnade i Meiji jingu, shintohelgedom. Jag tittade mest på träden. Det var skönt med skugga och fin trädgård med näckrosdamm.

Meiji Jingu gyoen

Näckrosor

Sen vidare till MOMAT Museum of Modern Art Tokyo. Vilken tur att jag hann med det! Flera målningar som var så där bra att jag blev helt fångad. Sen blev det Kitanomaru-parken igen (ligger bredvid museet) tills det blev lite mindre varmt så det gick att åka hem.

Nippon Budokan, igår full med aikidoka för All Japan Aikido Demonstration