Marimbavänner i världen

En väldigt trevlig sak med att vara musiker är alla de människor från olika platser i världen som jag har lärt känna. Några av dem bor här i Tokyo och vi lyckades få till att ses!

Tomomi Fukagawa träffade jag för första gången på Keiko Abe Academy i Belgien 2006 tillsammans med sin vän Mika. På ganska knapphändig engelska pratade vi (så gott det gick) om Sverige, japanska språket och marimba… Sen var Tomomi i Stockholm som utbytesstudent några år senare, och så sågs vi nu i Tokyo alla dessa år senare. Vem hade trott det?! Vi utbytte erfarenheter av att frilansa som musiker, pratade om framtida samarbete och lyssnade på slagverkskonsert innan Tomomi rusade iväg till nattbussen för att åka och spela på en festival (som lät väldigt spännande, hade varit kul att följa med!). Supertrevligt!!!

Karen Takaguchi studerade jag med i Antwerpen en termin, bla spelade vi marimbaduo (vilket är bland det roligaste som finns!). Idag guidade hon mig i Sensoji-templet och sen gick vi till Japan Percussion Center! Jag testade olika klubbor och fick också möjlighet att testa en MalletKat och Pearls MalletStation sida vid sida! Tyvärr var de inte så bra inställda och jag hade behövt bortåt ett par timmar för att börja få koll på det så det blev inte så mycket. Men MalletStation kändes iaf lite trevligare att spela på. Vi kollade lite noter och så köpte jag två skivor: en med Keiko Abe som jag har velat ha länge och en med Phonix marimbaorkester som Karen spelar med. (Jag är rätt avundsjuk på dem, vem är med på att dra igång marimbaorkester i Göteborg?!?)

Idag blev det också middag på restaurang. I Karens sällskap vågade jag mig på det och det blev lyckat. Åt grillad ”house mackerel”. Vi pratade också om hur man överlever som musiker. Jag fick veta en del om hur det är att organisera egna konserter i Japan och så spånades det ideér för framtiden. Det vore ju grymt kul att spela ihop igen… Toppendag, minst sagt!

Apropå Keiko Abe Acedemy 2006, den ledde till många saker… Till exempel sommarkurs, utbytesstudier och solisttävling i Belgien där jag sen träffade Karen och en massa andra marimbaister. Förutom då att jag fick träffa Keiko Abe första gången! (Första gången jag hörde henne spela var i Stockholm 1998 på en slagverksfestival, också en sådan händelse som fick väldigt stor betydelse.)

Japan Percussion Center!

Många våningar, mycket slagverk…

Många klubbor, glad Ellen