Ögonstyrningsmusik, nyhetsbrev 1

Nu har jag fått hem den här speciella datorn så jag avslutar år 2020 med att inviga projektet Ögonstyrningsmusik! 

I det här första nyhetsbrevet kan du läsa om vad jag kommer att göra härnäst samt hur det här med ögonstyrning funkar egentligen. I nästa brev handlar det förhoppningsvis mer om musik. Jag hoppas att du vill fortsätta följa vart det här tar vägen! 

IMG_0422.jpg
Bild på ögonstyrningsdator I-12+

Närmast kommer jag att undersöka vilka program som kan funka och hur det faktiskt funkar att spela musik med ögonen. Eftersom jag fortfarande är nybörjare på ögonstyrning kommer det att bli en spännande utmaning. 

Jag har alltså fått låna en ”ögonstyrd samtalsapparat”. Det är egentligen en vanlig Windows 10-dator men med pekskärm och inbyggd eye tracker. Eye trackern läser av var jag tittar på skärmen med hjälp av infrarött ljus, kameror och matematiska modeller. För att få tillräcklig precision behöver jag sen öva så att mina ögon håller sig stilla tillräckligt länge för att datorn ska reagera. Mer info om hur det funkar finns på Tobii Dynavoxs hemsida:

https://www.tobiidynavox.com/sv/om-oss/om-tobii-dynavox/hur-eye-tracking-fungerar/

Nästa steg blir att låta personer som använder ögonstyrning till vardags testa och se vad som funkar för dem. (Jag har tjuvstartat! Första testet var lyckat. Förhoppningsvis får ni också ta del av det snart, sekretess och sånt ni vet.) 

Känner du (till) någon som använder ögonstyrningsdator som musikinstrument vill jag hemskt gärna ha kontakt med den personen!

Under våren kommer jag också att göra ett pilotprojekt för att ta reda på hur jag kan lära ut det här till skolelever som använder ögonstyrning – på distans! Slutmålet för det projektet är en workshop/serie med musikskapande för ögonstyrningsanvändare och deras klasskompisar där alla har möjlighet att delta på sina villkor. Första steget är att testa just distansformen och de tekniska och kommunikativa utmaningar det medför att enbart arbeta online. Om det är någon som har erfarenhet av videosamtal med personer som använder ögonstyrd AKK så får ni gärna höra av er med tips!  

Har du andra tips och idéer? Känner du någon ögonstyrningsanvändare som vill lära sig ett musikinstrument? Hör gärna av dig! Och dela gärna det här med kollegor och vänner som du tror kan vara intresserade🙂

Jag har stöd från Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen för förstudien (Klangfärg) och pilotprojektet (”Kulturskapa på distans”). Mer om detta framöver!

Tack till Magnus Sundelin på Tobii Dynavox Sverige AB för information och lån av dator!

Vill du inte få fler nyhetsbrev? Svara på det här mailet med ”sluta” i ämnesraden.

Hörs nästa år!

Ellen